Medische hypnose is een behandelvorm die we gebruiken bij kinderen en jongeren, die last hebben van aanhoudende lichamelijke klachten. Het is een techniek die kinderen leert meer controle uit te oefenen over klachten als bijv. pijn en angst door middel van hun eigen gedachten en fantasie.

Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. Iedereen heeft wel eens iets ervaren wat op een trancetoestand lijkt, zoals dagdromen waarbij je de wereld om je heen even vergeet. Iets soortgelijks kan je overkomen als je een spannend boek leest of een goede film ziet. Je kan er zo in opgaan, dat je de tijd totaal vergeet. Dit zijn spontane ervaringen uit het dagelijks leven die vergelijkbaar zijn met hypnose.

Hypnose roept vaak associaties op van een toneel-hypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben, of zich het later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun “wil” verliezen. Dit is onjuist.

Bij medische hypnose (hypnotherapie) brengt een therapeut je in een ontspannen trance en geeft je hierbij allemaal suggesties gericht op de aanpak van het medische probleem. Jij bepaalt uiteindelijk zelf welke suggesties je wel of niet gebruikt. Je hebt de zaak zelf in de hand. Degene die de hypnose uitvoert, begeleidt alleen het proces. Tegenwoordig zeggen we daarom dat elke vorm van hypnose in feite zelfhypnose is.

Zie ook https://hypnosebijbuikpijn.nl